Hellmy Firdaus

dah buang tebiat kot..

Posted on: March 30, 2008

aku terkejut dengar kawan kawan aku dok citer kat aku.mulanya tak percaya..tapi biler adik aku sendiri konfirm kan aku pasal citer tuh..aku mmg cam super terkejut.

ada member aku sorang nih nak kahwin..kahwin tuh tada la terkejut sangat…cuma…

mak bapak tak approve diorang nyer perkahwinan dan dia nekad utk teruskan jugak dan akan teruskan majlis perkahwinan dia dua bulan akan datang.

dan yang paling best tada sapa sedara mara dia yang akan dia ajak..just kawan kawan dia yang akan datang sebagai rombongan majlis perkahwinan..dan ura ura nyer aku pon akan ikut skali..wth?!

dem..aku agak sedih dengar bende cam ni..well aku skang ni cam tak berapa setuju dengan decision dia buat.ada jugak aku tanya member-member lain

aku:”korang tak consult kat dia ke?..giler weh..nak kawin tada restu”

member:”kitorang dang cakap dah..tapi tuh arr..hari ni dia dah pegi beli barang hantaran apa semua..”

aku:”abis tuh..mana dapat duit?..buat pinjaman ka?”

member:”ntah…agaknyer arr”

aku:”giler!”

member:”tuh arr…”

aku:”nanti kita kena jumpa dia weh..slow talk..bende ni tak bleh buat main main kot…kalu mak bapak dah tak suka…masalah besar weh…”

member:”erm…memang nak pegi cakap pon..nanti kita pegi pujuk mak dia nak..”

aku:”bleh..tapi aku risau mak dia sekolahkan(marah) kita plak nanti…naya”

member:”adik dia dah kena sekolahkan…pakcik dia pon skali kena”

aku:”kalu camtuh..kita attack dia jer arr.soh postponed”

hrmm….kalu dah gatal sangat nak kawin…camtuh jadi nyer…baik takyah kawin..keluarga yang lama kita hidup selalu diketepikan demi seorang yang kita sayang dan baru kita kenal..

fuck!

1 Response to "dah buang tebiat kot.."

satu kau kena ingat, apa kah syarat wajib untuk dia berkahwin…

“nikah itu adalah sunnahku, maka sesiapa yang benci sunnahku maka sesungguhnya ia bukan dari golonganku” – riwayat Ibnu Majah

kalau ada lelakinya, perempuannya, wali, 2 saksi dan Ijab & Qabul, maka sempurna la rukun nikah tu.

mak ngan ayah tak suka, bagi aku, bukan satu masalah yang tersangat besar. Tuhan tak suka, ITU masalah besar.

tapi mcm mana pun, slow talk la dulu ngan kawan ko tuh. sebab kebiasaan orang malaysia, restu tu sangat penting, membatasi segala galanya.

wallahu’alam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: